Így válassz esküvői fotóst, hogy az unokáitokkal is boldogan nézegethessétek az esküvői fotóitokat

Rengeteg tippet találhatsz az interneten, hogy mi alapján döntsd el, melyik fotós lesz az optimális választás a ti esküvőtökre. Azonban amikor először keresel fotóst, igazából még a kritériumokkal sem vagy tisztában, nemhogy azzal, hogy minek is kellene megfelelnie és mik azok a pontok, amik elengedhetetlenek egy fotós munkáját és személyét tekintve.

Mikor párokkal egyeztetünk a fotóst illetően, leggyakrabban hasonló gondolatok hangoznak el elsőként. „Nem szeretnénk olyan fotókat, amik a szüleinknek vannak.” Megértem. Azok jellemzően műtermi, nagyon beállított, sablon fotók, amikben nincs egyediség. Régimódi. Manapság szeretnénk természetes, nem beállított fotókon viszont látni az esküvőnket, amikről az érzések is újra élnek majd. A jó fotósok úgy örökítik meg a napot, ahogy azt ti megálmodtátok, nem pedig ő határoz meg irányvonalakat és alkot programokat a napotokba, keresztülhúzva ezzel a napotok természetes alakulását.

De! Honnan is tudhatod, mitől jó egy fotó? Mit figyelj meg pontosan egy fotós portfóliójának megtekintésénél?

Nagyon fontos szempont, hogy egy konkrét munka anyaga mesélje el neked is annak az esküvőnek a történetét, te kívülállóként is tudd átérezni annak a napnak az értékét, akár még a fő érzéseit is. Meg kell figyelned a fotókon, hogy mit fotóz a fotós, kik szerepelnek a fotókon, az eseményeket mennyire követik a fotók, hol helyezkedik el a fotós az aktuális eseményhez képest és milyenek a fotók az „eseménymentes” pillanatokról. Minden fotós saját stílusa szerint örökíti meg a párok nagy napját és ezt a stílust kell magatoknak éreznetek, ha valaki mellett leteszitek a voksotokat.

Összegyűjtöttünk néhány szempontot, ami szemlátomást megkülönböztethet portfóliókat egymástól.

  1. Fények: ha megkérdezel egy fotóst, azt mondhatja neked joggal, hogy a fény 90 %-ban befolyásolja a kép minőségét. A fények és ezáltal az árnyékok nagyon fontosak a fotózás során. A fotósok tulajdonképpen egész nap a fényekkel játszanak, figyelik, elemzik azt, hogy számotokra a legkedvezőbben használják a fény adottságait. Ha több fotós anyagát megnézed, egyből látni fogod, ki hogy használja a fény „erejét”. Lényeges dolog például, ha az esküvőtök egy sötétebb helyen lesz, akár pincében, kisebb ablakokkal épült épületben, hogy a fotós ezzel tisztában legyen előre és fel tudjon készülni a ti érdeketekben.
  2. Kompozíció: lényeges pont, amikor nézel egy portfóliót, hogy miként építette fel a fotós az adott fotót? Ez a mód tetszik-e neked? Ugyan a fotós az események folyamatában kapja el a pillanatokat (hiszen az esküvői fotózás azért is különleges és emiatt egyedi), hiszen ezek nem megismételhető események napon belül sem, mégis komoly nézőpontbeli különbségekkel örökítik meg a fotósok ugyanazt a pillanatot. Ettől lesz egyedi, különleges, művészi a Ti pillanatotok! Miközben nézed az anyagokat, tedd fel magadnak a kérdést: mitől különleges ez a kép? Hogyan tette a fotós még érdekesebbé a fotón azt a pillanatot?
  3. Eszközök: Sokan javasolják, hogy mindenképp fontos és meg kell kérdezni a fotóst, hogy milyen géppel dolgozik. Háát… hacsak nem vagy teljesen képben ebben a szakmában és ismered az aktuálisan piacon lévő kamerákat… enélkül ez a kérdés teljesen elvesztegetett időt hoz a beszélgetésbe. A fotós nagyon fog örülni a kérdésnek és szeretettel fog beszélni akármennyit a felszereléséről, de te ezzel nem leszel okosabb, hiszen annyi információt fog rád zúdítani szaknyelvbe csomagolva, hogy meg is ijedsz azonnal. Ezek természetesen rendkívül fontosak és tényleg lényeges kérdések, de számodra sokkal fontosabb, hogy eszközöket tekintve legyen felkészülve minden lehetséges szituációra. Világosra, sötétre, tűző napfényre, esetleg esőre, a nagymama messzi mosolyára, amit egy megfelelő objektívvel akár méterekkel távolabbról is hibátlanul meg tud majd örökíteni.
  4. Szimpátia: nagyon fontos, hogy az első találkozó alatt kialakuljon köztetek egy kölcsönös szimpátia és bizalom, hiszen a fotóssal, mint emberrel a nagy napotok előtt kezdődik a közös munka és kell az összhang ahhoz, hogy felszabadultan, feszélyezettség nélkül együtt tudjatok dolgozni. Mi mindenképp javasoljuk, hogy szánjatok időt és pénzt (sok esetben a fotós csomagja tartalmazza) egy jegyes fotózásra, hiszen ez egy tökéletes alkalom arra, hogy megismerjétek egymást a közös munka alatt, lássátok, kinek milyen gondolatai vannak a fotókkal kapcsolatban és egyáltalán szokjátok a kamera előtti mozgást, pillanatokat. Ezt tekinthetitek egy gyakorlásnak, főpróbának a kamera kereszttüzében. J

Rengeteg kritériumot és kérdést bogozhatunk még a fotóssal kapcsolatban, amire egy későbbi blog bejegyzésben vissza is térünk majd.

Összefoglalva talán a legfontosabb kérdések, melyeket egyértelmű igennel kell megválaszolnotok, hogy biztosak legyetek abban, hogy a tökéletes fotóst választjátok!

  1. Szimpatikus-e a fotós (személye) és boldogságot, megnyugvást jelent-e számotokra, hogy ő örökíti meg életetek egyik legfontosabb napjának eseményeit?
  2. Szeretitek a fotós képeit a portfóliója alapján és boldogságot okoz-e számotokra, hogy nektek is ilyen stílusban és minőségben rögzíti majd a nagy napotokat?

Várunk vissza Benneteket további hasznos témákkal.

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Szólj hozzá!

További cikkek az Esküvői magazinban